TR|EN
Actual Content
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 86 - Ocak - Şubat 2024

Editör


%39, KIRKLARELİ ve KIRIKKALE
24 yıldır yayımlanan Çelik Yapılar dergisi, okurlarla buluştuğu ilk günden beri hem sektörel hem de güncel gelişmeleri bilimsel anlayışı rehber alarak sayfalarına taşıdı. Bu anlayış gelecek sayılarda da devam edecek. Bu sayımızda yer alan, Jeoloji Yük. Müh. Uygar Hülagü’nün kaleme aldığı makale üzerine çok ciddi bir şekilde düşünmememiz gerekiyor.

Ajandam


DEPREM - 7: DEPREMDE HİÇBİR ÇELİK YAPI GÖÇMEDİ DERS ALDIK MI?
6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra birçok ülkeden bilim heyetleri geldiler ve bu depremin sonuçlarından bilimsel ve idari sonuçlar çıkarmaya çalıştılar. Resmî rakamlara göre 55.000 kişinin hayatını kaybettiği 200.000 binanın yıkıldığı, 100 milyar dolar mertebesinde ekonomik kaybın olduğu bu deprem hiç şüphe yok ki, yaşanan ve ders alınabilecek en büyük deneyimlerden biriydi.

Haber


SÜRDÜRÜLEBİLİR TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞ İÇİN FİNANSMAN
Avrupa Yeşil Mutabakatı paralelinde, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı uyarınca, küresel ısınma sonucu meydana gelen iklim değişikliğine karşı alınan önlemler paralelinde, karbondioksit salımını azaltma ve temiz enerjiye geçiş yatırımları sürdürülmektedir. TUCSA, bu amaçla fon kaynaklarına ulaşım konusunda üyelerine destek olmak üzere bir çalışma başlattı.
KAAN’A BOTEK İMZASI
Millî imkânlarla geliştirilen KAAN savaş uçağında, Üyelerimizden TBS Boya Kimya A.Ş.’nin iştiraklerinden biri olduğu BOTEK Ar-Ge Kimya A.Ş.’nin ürettiği askeri standartlara sahip boyalar kullanıldı.
KARDEMİR’İN YENİ GENEL MÜDÜRÜ DR. DURSUN ALİ YAŞACAN OLDU
Üyelerimizden Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de (KARDEMİR) Genel Müdürlük görevine Dr. Dursun Ali Yaşacan getirildi.
OYAK’IN ÜRETTİĞİ DENİZALTI ÇELİKLERİ TESLİM EDİLDİ
ASFAT koordinesinde yapılan çalışmalar ile OYAK bünyesinde faaliyet gösteren Erdemir Miilux OY şirketlerinin ortaklaşa ürettiği millî denizaltı çelikleri Gölcük Tersanesi Komutanlığına teslim edildi.
EFECTIS ERA AVRASYADAN ARDI ARDINA ÇIKAN İŞ YERİ YANGINLARINA DAİR AÇIKLAMA
Üyelerimizden Efectis Era Avrasya, 28 ve 29 Şubat 2024 tarihlerinde çıkan yangınlar hakkında bir açıklama yayımladı.
LEVENT AKSÜT VE YAŞAR MARULYALI’DAN MİMARLIK TARİHİNE ÖZEL BİR KİTAP
UMO Mimarlık’ın kurucuları Levent Aksüt ve Yaşar Marulyalı’nın uzun soluklu mesleki ortaklıklarını ele alan ilk kitabı “Levent Aksüt – Yaşar Marulyalı | UMO Mimarlık – USKON – Çelik Yapı” isimli kitap USKON iş birliğiyle okuyuculara sunuluyor.

Yapısal Çelik Günü


ÇELİK YAPILARIN HASAR KONTROL TESPİT ÇALIŞMALARINDAN ÇIKARILAN DERSLER
ADYA Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve Endüstri Kaynak Mühendisi Sedat Konuklu, 24. Yapısal Çelik Günü'nde gerçekleştirdiği sunumda, deprem bölgesinde çelik yapılarla ilgili yapılan hasar tespit çalışmaları ve bu süreçte elde edilen deneyimler hakkında katılımcılara bilgi aktardı.
AÇIK OTURUM: DEPREMDE ve SONRASINDA ÇELİK YAPILAR
24. Yapısal Çelik Günü kapsamında 6 Aralık 2023 Çarşamba günü düzenlenen ve tanınmış Anchorman, Siyaset Meydanı Programı Yapımcısı Ali Kırca’nın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği “Depremde ve Sonrasında Çelik Yapılar” başlıklı açık oturuma, DORÇE Prefabrik A.Ş. Tasarım Direktörü Cenk Çetin, Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş, ADYA Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Konuklu ile TUCSA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Şuyun konuşmacı olarak katıldılar.

Teknik Makale


YİNE YENİDEN DEPREME GİRİŞ
Her beş yılda bir yeniden anlatmaya başladığımız konuyu gündeme getirdik. Birileri “Bilmiyorduk!” demesinler diye…

Söyleşi


“DEPREM ÜLKESİ OLAN TÜRKİYE ÇELİĞİN KULLANIMINDA ÇOK GEÇ KALDI”
KARDEMİR’deki görevinin ardından İsdemir’in kurulum aşamasında ciddi rol oynayan ve bununla beraber Hacettepe Üniversitesi Maden Fakültesinin kuruluşunda da yer alan Maden Y. Müh. Dr. Hüseyin Avni Yazan ile meslek yaşantısını, çeliğin ülkemizdeki kullanımını ve depremi konuştuk.

Projeler


BİVA TOWER İZMİR
Türk Yapısal Çelik Derneğinin düzenlediği 13. Ulusal Çelik Yapı Ödülleri’nde Yapı Kategorisi’nde Yapı Ödülü’nün yanında Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafından düzenlenen Avrupa Çelik Yapı Tasarım Ödülleri’nde de (ESDA 2023) ödül almaya hak kazanan Biva Tower projesi, 144m toplam yapı yüksekliğiyle ülkemizde yapımı tamamlandığı zaman itibarıyla en yüksek yapısal çelik bina projesi olma özelliğini taşıyor.

Kendimizi Sınayalım


Kitap Köşesi


MORİWAKİ’NİN DEPREM REHBERİ
Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından düzenlenen 24. Yapısal Çelik Günü’nde Deprem Dirençli Yapılaşmada Çelik Yapılar” başlıklı sunumuyla katılımcılara hitap eden Hazama Ando Corporation Türkiye Genel Müdürü, Japon Deprem Uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, “Moriwaki’nin Deprem Rehberi” isimli kitabıyla deprem konusunda ülkemizi bilinçlendirmeye devam ediyor.
İÇ MİMARLIKTA PASLANMAZ ÇELİK ve CAM
Prof. Dr. Genco Berkin ve Y. İç Mimar Gökhan Mermi tarafından kaleme alınan “İç Mimarlıkta Paslanmaz Çelik ve Cam”, başta iç mimarlık, mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı öğrencileri ile meslek hayatına yeni adım atan tasarımcı ve uygulamacılar düşünülerek hazırlanan bir kitap.
ARKETON 20 TEMEL YAPIT SETİ
Arketon’un mimarlık, şehircilik, tasarım, kültür, sanat yazınının temel yapıtlarından oluşan 20 kitaplık seti, mimarlık ve tasarıma ilgi duyanlar için önemli bir arşiv niteliğinde.

%39, KIRKLARELİ ve KIRIKKALE

Bir yüksek mühendis gözüyle depremle ilgili yanlış bilenenleri anlatan Uygar Hülagü, aynı zamanda ülkemizdeki coğrafya eğitiminin yetersizliğinden, “Kırklareli ile Kırıkkale’yi konumlandıramayan” bir neslin yetiştiğinden bahsediyor yazısında.

Coğrafya alanında durum böyleyken, “2024 - 2025 eğitim öğretim yılından sonra geçerli olarak ortaöğretim matematik dersi konuları arasından integral çıkarıldı.” şeklinde bir haber medya kuruluşlarında yer aldı. Bu haberi, matematik alanında eğitim almış, özellikle sektörümüzdeki insanlar çok detaylı düşüneceklerdir.

Konu ister deprem isterse gündelik hayata dair herhangi bir şey olsun, ülke olarak “çabuk unutma” gibi bir sorunumuz var. Bu sorun ise eğitim öğretim sistemimizin analitik düşünme, mantık yürütme gibi temel fonksiyonları öğrencilere aktaramama sıkıntısından kaynaklanıyor. ‘Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’ tarafından 3 yılda bir gerçekleştirilen, 15 yaşındaki öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri değerlendiren Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) testinin 2022 sonuçlarına göre; Türkiye’de her 10 öğrenciden 3’ü okuduğunu anlayamıyor. Matematikte ise Türkiye’deki öğrencilerin %39’u temel yeterlilik düzeyinin altında bir performans sergilemiş durumda.

Yaşadığımız depremleri ve sonuçlarını düşündüğümüzde, gelecek adına eğitim sistemimizi ve PISA verilerini merkeze aldığımızda tablo net olarak karşımıza çıkmakta. Çelik Yapılar dergisi olarak 86. sayımızda, bir türlü ders almadığımız, alamadığımız deprem konusunu son 6 sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da sayfalarımıza taşıdık. Uzman görüşleri, değerlendirmeler ve bilimsel verilerle neler yapılması gerektiğine dair tespitlerin yer aldığı bu sayımız umarız eğitim anlamında sıkıntı yaşayan gelecek nesillere ışık tutar.

Keyifli okumalar dileriz.

Eray Emin Aydemir
Yayın Yönetmeni



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton