TR|EN
Actual Content
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 81 - Mart - Nisan 2023

Editör


ÇOK GEZEGENLİ BİR TÜR
Ülke olarak ekonomik sıkıntılar, depremlerin getirdiği yıkım ve seçim gündemi ile uğraşırken ne yazık ki gözden kaçırdığımız bir konu var. Türümüz, çok gezegenli bir tür olma adına tarihi günler yaşıyor.

Ajandam


DEPREM - 2: İSTATİSTİK BİLİMİNİ YOK SAYMAYALIM, DERS ALALIM
Bugünkü yazımız, bir anlamda geçen sayıda paylaştığımız ”Deprem Manifestosu” başlıklı yazımızın devamı niteliğinde olacaktır. Ancak yazımıza başlarken, 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7 diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki depremde ve sonrasında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, tüm maddi ekonomik imkânları yok olan insanlarımıza da kolaylıklar dileğimizi tekrarlıyorum.

Haber


TUCSA HEYETİ DEPREM BÖLGESİNDE
6 Şubat 2023’te yaşanan, Kahramanmaraş’ta saat 04:17’de merkezi Pazarcık ilçesi olan 7.7 (Mw) büyüklüğünde, diğeri saat 13:24’te Elbistan merkezli 7.6 (Mw) büyüklüğündeki iki depremin hemen ardından Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından TUCSA Afet Koordinasyon Masası (TAKOM) oluşturuldu. Bu kuruluşun amacı; depremden etkilenen (bugün için Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis, Elazığ ile Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman) 17 ildeki sorunları ve ihtiyaçları takip etmek, derneğimizin sorumluluk alanına giren konularda yapılabilecekleri belirlemek ve yönetmekti. Bu amaçla öncelikle bölgedeki üyelerimizle temaslar kuruldu, durum tespitleri yapıldı.
İNŞAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ DR. ERSİN ARIOĞLU ARAMIZDAN AYRILDI
Bir dönem fahri konsolosluk ve milletvekilliği görevlerinde de bulunan, üyelerimizden Yapı Merkezinin Kurucu Ortağı ve Onursal Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Ersin Arıoğlu 27 Mart 2023 Pazartesi günü sevenlerine veda etti.
DEPREM BÖLGELERİ İÇİN STANDARTLARA UYGUN ÇELİK YAPI ŞART
Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı Yener Gür’eş, çelik konuta olan talebin arttığına dikkat çekti ve kurallara, standartlara uygun düzgün çelik yapı yapılması konusunda uyarıda bulundu.
İTÜ NİHAİ DEPREM RAPORUNU YAYIMLADI
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerle ilgili kamuoyu ile paylaştığı 17 Şubat 2023 tarihli “Ön Rapor”un ardından “Nihai Rapor”unu da tamamladı.
6 ÜNİVERSİTENİN BİLİM İNSANLARINDAN ÇARPICI DEPREM RAPORU
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen, 11 ili etkileyen yıkıcı depremlerin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Düzce Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Giresun Üniversitesinden bilim insanları bir araya gelerek deprem bölgelerinde saha araştırması yaptı.

Dijitalleşme


DİJİTAL İKİZ ŞEHİRLER GELİYOR!
Omnitek Telekom CEO'su ve Bilişim Uzmanı Muammer Uysal, şehirlerin yönetimini ve şehir sakinlerinin yaşam standartlarını direkt olarak etkileyecek dijital ikiz kavramına değindi.

Teknik Makale


HİDROJEN ÇAĞINI BEKLERKEN
İstanbul Teknik Üniversitesinden Metalurji ve Malzeme Y. Müh. Prof. Dr. Mustafa Kelami Şeşen, sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip olan yeşil hidrojen olgusunu ve adım adım yaklaşan hidrojen çağını kaleme aldı.
AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE EKONOMİYE YANSIMALARI
İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ekonomi alanındaki etkilerini, Türkiye başta olmak üzere Avrupa Birliği ile ticaret yapan ülkeler açısından irdeledi.
YEŞİL REKABET, MUTABAKAT VE ÇELİK
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünden Prof. Dr. Hakan Tunahan, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması doğrultusunda, dünya çapında yaşanan gelişmeleri Türk çelik sektörü açısından değerlendirdi.

Söyleşi


“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAPI TASARIMI İÇİN BİR TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK”
Kentsel tasarım projeleri, ticari yapılar, büyük ve küçük ölçekli konut projeleri başta olmak üzere birçok farklı projeye imza atan ve çalışmalarında yapısal çeliği de sıkça kullanan AURA DS’nin kurucusu Mimar Filiz Cingi Yurdakul ile çelik kullanımının sağladığı avantajları, yeşil ve çevre dostu süreçleri, depremi ve neler yapılması gerektiğini konuştuk.

Projeler


TAİ-TUSAŞ MONTAJ HANGARI ve TEST BİNASI
Bülbüloğlu Çelik, sahip olduğu kalite anlayışı, profesyonel kadrosu, modern CNC tezgâhları ve iş makinaları ile TAİ-TUSAŞ Montaj Hangarı ve Test Binası çelik konstrüksiyon imalat ve montajı ile ilgili bilgileri Çelik Yapılar Dergisi ile paylaştı.

Kitap


100 SORUDA ÇEVRE - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası
Yakın Kitabevi tarafından yayımlanan ve genişletilmiş üçüncü baskısı okurların beğenisine sunulan 100 Soruda Çevre, Çevre Sorunları ve Çevre Politikası başlıklı kitap, 20. yüzyılda başladığı düşünülen çevre sorunlarının aslında köklerinin çok daha eski olduğunu ortaya koyuyor.
MİMARLIK – ŞEHİRCİLİK VE ÇEVRE SORUNLARI – PROF. DR. YILDIZ SEY’E ARMAĞAN
Editörlüğünü Ülger Bulut Karaca'nın üstlendiği Mimarlık – Şehircilik ve Çevre Sorunları – Prof. Dr. Yıldız Sey’e Armağan isimli kitap İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü kurucularından Prof. Dr. Yıldız Sey’e armağan olarak kaleme alındı.

Kendimizi Sınayalım


KENDİMİZİ SINAYALIM SORU - S.81
Bu bölümde soru ve yanıtlarla, bilgilerimizi test etme, problem çözme yeteneklerini geliştirme amaçlı basit ya da karmaşık sorulara yer verilmektedir. Dileyen okuyucularımız kendi soruları ile katılmak isterlerse, hazırlayacakları mini-testleri yayın kuruluna iletilmek üzere, tucsa@tucsa.org adresine göndererek paylaşımda bulunabilirler. Not: Hazırlanacak soru ve yanıtlar açıklamaları ile birlikte gönderilmelidir.

ÇOK GEZEGENLİ BİR TÜR

Dergimizin 72. sayısında (Mayıs – Haziran 2022) sayfalarımıza taşıdığımız, Elon Musk’ın yönetimindeki SpaceX firmasının çeliği yoğun bir şekilde kullandığı uzay aracı Starship’in ilk fırlatılma girişimi 20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşti. Yapılan açıklamaya göre; motorlarda yaşanan problemler nedeniyle ilk test başarısız olurken Musk, 6 ilâ 8 hafta içerisinde yeni bir fırlatma için hazır olabileceklerini belirtti.

Maksimum 8 hafta içerisinde tekrar hazır olunabilecek seviyeye ulaşılması ve yapılan yüksek teknolojili üretim faaliyetlerini dikkate aldığımızda artık Mars’a ulaşmanın pek de uzak olmadığı gerçeği karşımıza çıkıyor. Daha açık bir ifadeyle çok uzak olmayan bir tarihte çok gezegenli bir tür olacağız.

Ancak, çok gezegenli bir tür olduğumuzda evimizi, üzerinde yaşadığımız mavi gezegeni unutacak mıyız? Tabii ki hayır! Küresel ısınma, su kaynaklarının yetersizliği, hızla artan nüfus gibi problemler karşımızda dururken karbonsuzlaşma ve daha yeşil üretim konseptlerine geçiş konusunda hem AB gibi resmî kuruluşlar hem akademik kurumlar hem de özel sektör çalışmalarını sürdürüyor.

“Yeşil Çelik” kavramının her geçen gün daha fazla duyulduğu çelik sektörü için büyük önem arz eden Yeşil Mutabakat konusunu farklı açılardan 81. sayımızda okuyucularımızla buluşturuyoruz. Sayfalarımızda Yeşil Mutabakat ile ilgili uzmanların görüşlerini okuyabilecek ayrıca bir türlü ders almadığımız deprem gerçeği ile ilgili Türk Yapısal Çelik Derneğinin gerçekleştirdiği çalışmaları bulabileceksiniz.

Keyifli okumalar dileriz.
Eray Emin Aydemir
Genel Yayın Yönetmeni



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton